Het stedenbouwkundige en landschapskundig ontwerp van Urbis vormt de basis voor het winnende ontwerp voor Bentwijck. Urbis werkte aan de tender in opdracht van Van Wijnen. Bentwijck is een buurt in Benthuizen met 200 woningen en een Brede School.

De gemeente Alphen aan den Rijn en Van Wijnen hebben een ontwikkelovereenkomst ondertekend voor de realisatie van Bentwijck.

De nieuwe wijk is ruim van opzet en ontmoeten staat centraal. Het binnengebied van Bentwijck krijgt een wijkhart waar de Brede School met verschillende scholen en kinderopvang samen komen. Hierdoor wordt dit groene wijkhart bijna vanzelf dé ontmoetingsplek voor kinderen en volwassenen. Het is autovrij en stimuleert fietsen en wandelen, tegelijkertijd biedt het ook alle ruimte voor ontmoetingen en spelen. Aangrenzend aan de Brede School komt een speciaal ontworpen Kiss en Ride Zone. In de buurt is veel aandacht voor een duurzame groene buitenruimte.

De ontwikkeling en bouw van de koopwoningen is in handen van Van Wijnen en wordt in nauwe samenwerking met Venster Architecten en Urbis bureau voor stedenbouw en landschap in 3 fases gerealiseerd. De 54 sociale huurwoningen worden in opdracht van woningbouwvereniging Habeko Wonen en GB Vastgoed gerealiseerd.

Een dorps karakter
Bentwijck wordt een plek met een dorpse uitstraling, geschikt voor doelgroepen van verschillende leeftijden die willen doorstromen op de woningmarkt. Er komen ruime eengezinswoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en levensloopbestendige woningen met het gehele woonprogramma op de begane grond. Door de variatie in woningtypes is het voor de toekomstige bewoners mogelijk om de volgende stap binnen de wooncarrière te maken.

Wethouder Gerard van As stelt dat dit bouwplan bijdraagt aan het versterken van de leefbaarheid in Benthuizen. ‘ Er is behoefte aan woningen voor verschillende doelgroepen en voorzieningen voor de jeugd. Met dit type woningen en de bouw van de brede school wordt tegemoet gekomen aan deze wensen van de inwoners. Een goede ontwikkeling!’