Project omschrijving

Groenewoud Utrecht

Het woongebied Groenewoud heeft een oppervlakte van ongeveer 24 hectare en maakt deel uit van de Utrechtse wijk Papendorp. Het gebied kenmerkt zich door de ligging aan het Amsterdam-Rijnkanaal en ligt op korte afstand van voorzieningen zoals Winkelcentrum Kanaleneiland en Leidsche Rijn Centrum.

In Groenewoud is ruimte voor 1.300 tot 1.500 woningen. In het ontwerp wordt zichtbaar dat het hier gaat om een schakelpunt tussen de bestaande stad en Leidsche Rijn. Dit blijkt ook uit de veelheid van woningtypes zoals grondgebonden woningen en appartementen maar ook benedenbovenwoningen en tiny houses krijgen een plek. Juist deze variatie maakt de buurt uniek ten opzichte van omliggende buurten en sluit aan bij de dichtheid die tussen hoogstedelijk en suburbaan ligt. Groenewoud wordt daarmee een stedelijk-groene buurt.

De hoofdopzet van Groenewoud is gebaseerd op de onderliggende structuur van het oorspronkelijke slagenlandschap. Doordat het verkavelingpatroon van de wijk in diagonale richting op het Amsterdam-Rijnkanaal staat, ontstaan er op veel plekken niet in één maar in twee richtingen doorzichten naar het kanaal. Door deze meervoudige transparantie zijn de uitzonderlijke kwaliteiten van het kanaal in heel Groenewoud merkbaar.

opdrachtgever Loostad B.V.
opdracht Masterplan, stedenbouwkundig ontwerp
programma 1500 woningen, school, horeca
team Petra Sala (ontwerp), Esther van der Sluys, Lennart van Heijningen
samenwerking Kraaijvanger Architecten, Buro Sant & Co
jaar 2017-heden
beelden Urbis, Wissing
thema’s woningbouw, onderwijs, transformatie erfgoed, klimaat en duurzaamheid, participatie