Bentwijck Benthuizen

Ons stedenbouwkundig en landschapskundig ontwerp vormt de basis voor het winnende ontwerp voor Bentwijck. We werkten aan de tender in opdracht van Van Wijnen. Bentwijck is een buurt in Benthuizen met 200 woningen en een Brede School.

De nieuwe wijk is ruim van opzet en ontmoeten staat centraal. Het binnengebied van Bentwijck krijgt een wijkhart waar de Brede School met verschillende scholen en kinderopvang samenkomen. Hierdoor wordt dit groene wijkhart bijna vanzelf dé ontmoetingsplek voor kinderen en volwassenen. Het is autovrij en stimuleert fietsen en wandelen. Tegelijkertijd biedt het ook alle ruimte voor ontmoetingen en spelen. Aangrenzend aan de Brede School komt een speciaal ontworpen Kiss en Ride Zone. In de buurt is veel aandacht voor een duurzame groene buitenruimte.

Een dorps karakter
Bentwijck wordt een plek met een dorpse uitstraling, geschikt voor doelgroepen van verschillende leeftijden die willen doorstromen op de woningmarkt. Er komen ruime eengezinswoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en levensloopbestendige woningen met het gehele woonprogramma op de begane grond. Door de variatie in woningtypes is het voor de toekomstige bewoners mogelijk om de volgende stap binnen de wooncarrière te maken.

De ontwikkeling en bouw van de koopwoningen is in handen van Van Wijnen en wordt in nauwe samenwerking met Venster Architecten en Urbis bureau voor stedenbouw en landschap in 3 fases gerealiseerd. De 54 sociale huurwoningen worden in opdracht van woningbouwvereniging Habeko Wonen en GB Vastgoed gerealiseerd.

opdrachtgever Van Wijnen
opdracht Stedenbouwkundig ontwerp, buitenruimte
programma 200 woningen, basisschool
team Petra Sala, Audrey Coert, Lennart van Heijningen, Esther van der Sluys
samenwerking Venster Architekten
jaar 2019-heden
beelden Urbis, NuVastgoed
thema’s        dorps wonen, woningbouw, onderwijs, klimaat en duurzaamheid, openbare ruimte, ontmoeting