Elke ontwerper en elke ambtenaar weet dat er grote verschillen zijn tussen werken bij een gemeente en bij een bureau. Hoe is het om deze verschillen aan den lijve te ondervinden?

Ik ben Vera Kuipers en ik werk 5 dagen per week bij Gemeente Rotterdam. Daarnaast besteed ik één dag in de week aan PEP,  het Professional Experience Programma om de titel van stedenbouwkundige te mogen dragen. Die dag werk ik bij een ontwerpbureau en van februari tot december 2021 is dit bij Urbis.

Bij Urbis werk ik aan twee projecten; de vergroening van het Stieltjesplein voor Gemeente Rotterdam en de gebiedsontwikkeling Station West voor Gemeente Maassluis. Bij beide projecten zijn gemeentes dus de opdrachtgever en spar ik met gemeenteambtenaren (mijn collega’s!) vanuit de rol van opdracht nemende ontwerper. Bij de gemeente werk ik aan een grote verscheidenheid aan projecten, bijvoorbeeld aan de gebiedsontwikkeling Rijnhaven. Gemeente Rotterdam is daar opdrachtgever aan landschapsarchitecten voor de ontwikkeling van een parkontwerp. Ook ben ik betrokken bij het voorbereiden van een duurzame marktconsultatie voor projectontwikkelaars die het vastgoed gaan ontwikkelen.

Naast de inhoudelijke verschillen zijn ook de verschillen in werkhouding en werksfeer ontzettend leerzaam. Bij Gemeente Rotterdam, een gigantische organisatie, wordt alles gestructureerd rond digitale vergaderverzoeken en ben ik heel flexibel in mijn werktijden. Bij Urbis is er een directe werkrelatie met elkaar, overleggen we tijdens kantooruren en is er minder autonomie.

Het is juist die afwisseling en veelzijdigheid wat de extra PEP-dag zo waardevol maakt. Het zorgt voor een interessant samenspel tussen de rollen van opdrachtgever en opdrachtnemer. Het geeft mij nieuwe inzichten over mijn werk bij de gemeente, over hoe de rol van externe ontwerper het best ingezet kan worden en over de samenwerking tussen ontwerper en ambtenaar. Wie zal het zeggen? Word ik de vele mails en vergaderverzoeken van de gemeente helemaal zat of juist het hechte samenwerken en vollopen van de agenda met overleg binnen het bureau? Misschien begin ik over een paar jaar wel mijn eigen bureau waar ik de ingrediënten van beide organisaties op mijn manier in verwerk. De toekomst zal het uitwijzen. Voor nu geniet ik van mijn tijd bij Urbis en wat er komend anderhalf jaar nog zal komen voordat ik mijn PEP zal afronden.