Toen ik voor het eerste van het Ruimtelijk Traineeship Rotterdam hoorde dacht ik meteen: dit is echt iets voor mij. De kans om binnen 2 jaar bij 4 verschillende werkgevers aan de slag te gaan en zo diverse ervaringen opdoen leek me zowel uitdagend als spannend.
Het traineeship is opgericht door de beroepsverenigingen BNSP en NVTL samen met Stichting Professional Experience Programme (PEP). Het biedt een unieke kans aan jonge ontwerpers (stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten) om hun beroepservaringsperiode te doorlopen – een 2-jarige praktijkperiode die sinds 2015 verplicht is om de titel van stedenbouwkundige te mogen voeren.

Als een van de 3 deelnemers van het Ruimtelijk Traineeship Rotterdam II ga ik in de komende 2 jaar de praktijk ervaren vanuit zowel grote als kleine bureaus als bij de gemeente. Erg leuk, omdat ik het belangrijk vind om een breed begrip van het vak en verstand vanuit verschillende perspectieven te hebben en om goed om te gaan met de complexe stedelijke opgaven waarvoor we staan. Het is geen geheim dat het ook deels een persoonlijke zoektocht is naar mijn plek in het veld, en hoe en waar ik het meest van waarde kan zijn.

Zodoende vind je me hier, bij Urbis, mijn eerste werkplek van het traject, terwijl de andere trainees aan de slag zijn gegaan bij KuiperCompagnons en BGSV. En ik ben hier echt aan het genieten. Ik ben diep betrokken bij verschillende projecten en ik leer heel veel van mijn collega’s. Naast mijn dagelijkse werk ga ik ook een keer in de maand op stap met jonge ontwerpers vanuit heel Nederland, elke keer naar een andere interessante plek voor lezingen en workshops, als onderdeel van de PEP. Erg leerzaam en een mooie kans om ervaringen uit te wisselen, maar ook om tijd door te brengen met een gezellige groep mensen!

Het is moeilijk om nu al te zeggen wat ik van het traineeship vind. De waarde van het programma zal ik voelen als ik naar de volgende werkgever ga (in mijn geval, naar Gemeente Rotterdam), of misschien zelfs nadat het programma afgelopen is. Ik ben erg benieuwd waar ik over 2 jaar sta. Ik wil Urbis en de andere werkgevers danken dat ze onderdeel zijn van dit mooie programma en op deze manier kansen bieden aan mij als ontwerper.

Kate Unsworth is een van 3 deelnemers aan het Ruimtelijk Traineeship Rotterdam II (2019-2021), met werkgevers Urbis – bureau voor stadsontwerp, Gemeente Rotterdam, BGSV en KuiperCompagnons. Zij is in 2016 cum laude afgestudeerd aan de TU Delft (Stedenbouwkunde) en heeft een bachelor in Geografie van de University of Cambridge, VK. Samen met een groep studiegenoten is ze ook medeoprichter van Urbanistas Rotterdam, een netwerk voor vrouwen die aan de stad bouwen.