Dit jaar hebben we bij Urbis een inspirerende studiereis gemaakt naar Brussel per trein, waar we hebben genoten van inspirerende projecten, smakelijke maaltijden en groepsbinding.

We begonnen onze excursie met een bezoek aan Montagne du Parc, een flexibel en duurzaam bankgebouw met organische vormen en prachtige binnentuinen. Na een smakelijke lunch in het sfeervolle Matongé, vervolgden we onze reis door deze multiculturele wijk naar de Europese wijk. Het contrast tussen deze twee wijken is opvallend. Matongé biedt een diverse mix van architectuurstijlen, met tal van woningen en bruisende plinten, evenals openbare groene ruimtes die uitnodigen tot verblijf. Daarentegen kenmerkt de Europese wijk zich door grootschalige instituten en kantoren, veel verharding en druk verkeer. Er zijn veel nieuwe plannen voor de Europese wijk, wat voor ons een uitgelezen kans was om te overwegen hoe deze zich in de toekomst zou moeten ontwikkelen. We hebben de dag afgesloten met Belgische bieren en een voortreffelijk diner.

We doken dieper in de herontwikkeling van de kanaalzone, waar industrie en wonen worden gecombineerd met aantrekkelijke buitenruimtes. Hier brachten we een bezoek aan de aaneengeschakelde parken L28, Pocketpark Tieleman, Pannenhuispark en Park Thurn & Taxis. De parken werden goed gebruikt door sporters en gezinnen op de zaterdagochtend. Een bezoek aan Brussel zou niet compleet zijn zonder het proeven van de beroemde wafels, die we deden bij Gare Maritime. De historische stationshallen zijn volledig getransformeerd en herbergen nu een foodhall, winkels en kantoren. Gare Maritime is bovendien volledig energieneutraal en fossielvrij. Rondom Gare Maritime wordt een groot deel van het Thurn & Taxis-gebied herontwikkeld met hoogwaardige stedelijke woningbouw. Het was zeer inspirerend om te zien hoe het industriële en historische karakter wordt gecombineerd met moderne woningbouw en voorzieningen. In de middag staken we het kanaal over richting Riva, het Zennepark en Tivoli Greencity, waar we verder werden geïnspireerd door de voortdurende ontwikkelingen in de stad. Een weekend vol ontdekkingen en inzichten voor onze eigen projecten.

  • turn&taxis
  • Gare Maritime foodcourt
  • woningbouw in Turn&Taxis Gare Maritime
  • Park L28
  • Zennepark
  • Europese wijk
  • Tivoli greencity
  • Tivoli Greencity