Wendhorst-Heerderhof

Door transformatie van het verzorgingscomplex de Wendhorst is in Heerde de nieuwe buurt Heerderhof gecreëerd. In de plannen die Urbis in opdracht van Van Wonen en in samenwerking met een klankbordgroep van omwonenden heeft gerealiseerd, is voorzien in twaalf nieuwe woonzorgwoningen met in elke woning plaats voor 8 bewoners. Op het resterende terrein zijn 52 woningen gebouwd in een veelkleurig palet van vrijstaande zelfbouwkavels, twee-onder-een-kappers, rijwoningen, sociale huur appartementen, starterswoningen en patiowoningen voor senioren. Door de grote variatie in prijssegmenten en woningtypologieën is er plaats voor verschillende doelgroepen en generaties en wordt de buurt levensloopbestendig.

Typically for this neighbourhood is the 2 mtr altitude difference. We used it to create a hilly outdoor landscape design.
Centraal in de buurt is een groene verbinding ingepast die een dierenweide, een bestaande houtwal en een speeltuin met elkaar verbindt. De overgang van de nieuwe buurt met de 1,5 meter lager gelegen bestaande wijk is vormgegeven met speelse groene overgangen en een waterpomp om mee te spelen voor kinderen.

client VanWonen
assignment urban design
program 8 woonzorgwoningen, 52 woningen
team Petra Sala
collaboration VAN VEEN ARCHITECTEN
year 2017-2021
images Urbis
themes        zorg, woningbouw, buitenruimte